Deprecated: WPSEO_Twitter::get_instance is deprecated since version WPSEO 14.0 with no alternative available. in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-includes/functions.php on line 5223

Deprecated: WPSEO_OpenGraph::__construct is deprecated since version WPSEO 14.0 with no alternative available. in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-includes/functions.php on line 5223

“Gıdamızın Bozulan Kimyası” Konulu Karikatür Yarışması

Gıdamızın Bozulan Kimyası” Konulu Karikatür Yarışması
Genel Kurallar ve Katılım Koşulları
Konu: Gıdamızın Bozulan Kimyası
Önsöz

TMMOB’ye bağlı odalar olarak bilimi, mesleğimizi doğanın, halkın yararına kullanıyor, toplumu bilgilendirmek için, doğru bilgiyi ulaştırmak için emek veriyoruz. Meslek alanımız üzerinden güncel problemlere çözümler önerirken, bunu sanatla birleştirmenin etkisinin daha kalıcı olabileceğine inanıyoruz.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin iki yılda bir düzenlemiş olduğu geleneksel karikatür yarışmalarının ilki “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği,” ikincisi “Barış için Kimya”, üçüncüsü “Ekoloji ve Kimya” ve bu sene de “Gıdamızın Bozulan Kimyası” başlığı ile eserleri bekliyor. Her iki yılda bir zaman zaman diğer emek ve meslek örgütleri ile bazen de sadece KMO olarak düzenlenen karikatür yarışmasında bu sene Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları İstanbul Şubeleri olarak düzenliyoruz. Uzun uzun metinler ile meramı anlatmaya çalışırken karikatür sanatının tek bir kare ile vurucu mesajı vermesi yarışma eserlerini oldukça değerli kılıyor. Bu yılki başlığımızı seçerken tabağımıza gelen gıdanın yolcuğunu düşündük ve gıdamızın politikasının ne kadar yaşamsal olduğuna yüzümüzü döndük.

“Kaynaklar yetersiz” denerek, tohumun kimyası ile oynamayı gerekçelendiren uluslararası şirketler ve rant odaklı politikalara karşı, biliyoruz ki tüm toplumları doyuramamanın esas gerekçesi “eşitsiz dağılım”. Gıdamız üzerinde hakimiyet kurarak aslında hayatlarımız üzerinde hakimiyet kurmaya çalışıyorlar. Yediğimiz besinler sağlıklı olmaktan son derece uzak hatta sağlıklı besin adeta bir lüks. Obezite gibi hastalıklar daha çok yoksul halklarda gözlenirken, kanser vakalarının gittikçe artmış olması tam da gıdadaki politikaların sonucu.

Türkiye’de mevcut iktidarın hüküm sürdüğü yıllar boyunca gıdamız sağlıksızlaştı, pahalılaştı, yanlış tarım politikaları sonucu çiftçi, köylü toprağını ekemez hale geldi. En temel bakliyat ürünlerinde dahi dışa bağımlı hale gelirken, yurtdışına ihraç etmeye çalıştığımız birçok ürünün spesifikasyon limitleri üzerinde kimyasal içermesi sebebi ile iade edildiği ve bunların iç pazara sürüldüğü bilgileri sürekli basına yansıyor. Denetimlerdeki yetersizlik korkutuyor, denetim sonucu gıdadaki tehlikelere dikkat çeken bilim insanları kriminalize ediliyor, kamu çalışanı ise ihraç ediliyor, gözaltı, dava ve cezaevi süreçleri ile karşı karşıya geliyor. Halk ile hakikatleri paylaşmanın bedeli ağırlaşıyor. Özelleştirmeler ile de üretimden uzaklaşan ülkemizde ne yazık ki en son şeker fabrikalarının da özelleştirilmesiyle, birçok sanayi kolunu besleyen, yüzlerce işçiyi istihdam eden üretim yerine, uluslararası gıda tekellerinden halk sağlığı sorununa davetiye çıkaracak NBŞ alımı tercih ediliyor. Hükümetin, şeker fabrikalarını özelleştirmeye karar verirken de bu tekellerin raporlarına dayandığının altını da çizelim. Hükümetin ısrarla kabul etmediği ekonomik kriz derinleşirken, halkın gıdaya erişimi güçleşmekte, toplum yararı gözetilerek değil seçim propagandası olarak kullanılmak üzere tanzim satışları gerçekleştirilmektedir.

Odalarımızın Dünya Gıda Günü kapsamında yaptığı açıklamadan alıntılarsak: “Tarımın toplam istihdam içindeki payı 2002 yılında %35 iken bu pay 2016 yılında %20`ye gerilemiştir. Tarımda devletin yatırımları da yıllar içinde azalmıştır. Tarımın toplam yatırımlar içindeki payı, planlı dönemin başında (1960) %13 düzeylerindeyken 2016 yılında %3,4`e düşmüştür”.

Gıda son derece politiktir. Yediğimiz yemek, seçimlerimiz politika yapmaktır. Gıdamızın kimyası ile oynanması hem bizleri, hem doğayı yok etmekte, emekçilere, bu dünyayı paylaştığımız tüm canlılara yaşam alanı bırakmamaktadır. Kazanacağımız bir dünya var. Gıdamızda söz hakkı olmak, yaşamlarımızda söz hakkı olmak için hepimize görev düşüyor. Bizler meslek odalarımızdan bu mücadeleyi alanlarımız üzerinden vermeye devam edeceğiz. Bu karikatür yarışmamızın da hem bu soruna dikkat çekmesini hem de çözüm önerileri sunması, hayallerimizi paylaşmasını umut ediyoruz.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 7. Dönem Yönetim Kurulu
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu

  • Bu yılki konusu “Gıdamızın Bozulan Kimyası” olan karikatür yarışması TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin 2013 yılında düzenlemeye başladığı karikatür yarışmalarının dördüncüsüdür. Her yarışmada konu ile ilgili emek ve meslek örgütleri ile birlikte düzenlemesi gerçekleştirilmektedir. Bu sene TMMOB’ye bağlı Kimya, Gıda ve Ziraat Mühendisleri odalarının İstanbul şubeleri birlikte karikatür yarışmasını düzenlemektedir.
  • Yarışma tüm profesyonel ve amatör karikatüristlere açıktır. (14-18 yaş arası kendi içinde değerlendirilecek ve katılana mansiyon ödül verilecektir, 18 yaş üzeri belirlenmiş 1, 2, 3 ve mansiyon ödülleri için değerlendirilecektir).
  • Seçici kurul, konunun uzmanı karikatür çizerlerinden, illüstratörlerden oluşmaktadır.
  • Karikatür Yarışmasının ödül töreni “Gıda Haftası” kapsamındaki cumartesi paneli öncesinde gerçekleştirilecek ve sergilenmeye uygun görülen eserler bu etkinlik salonunda sergilenecektir. Tarih ve ayrıntılı program daha sonra paylaşılacaktır.

Genel Kurallar ve Katılım Koşulları

  1. Yarışma “Gıdamızın bozulan kimyası”
  2. Konu ile ilgili karikatürlerin, topraktan tabağımıza gıdanın yolculuğunda maruz kaldığı kimyasalı ele alması beklenmektedir. Soluduğumuz havadan, bedenimize, hayattaki her detayın kimya olduğunu ve zehiri belirleyenin doz olduğunu unutmayarak kimyanın gıda üretiminde iyi ve kötü kullanımları değerlendirilebilir. Gıda egemenliği, GDO, kimyasal katkılar, pestisitler, yanlış tarım politikaları, tohumun kimyasının bozulması özetle tabağımızdaki yemeğin politik olduğu üzerine eserler
  3. Yarışmaya katılım karikatür çizip katılmak isteyen herkese serbesttir. Her profesyonel ve amatör karikatürist bu yarışmaya katılabilir. Yarışmaya katılım için minimum yaş sınırı 14tür. 14-18 yaş aralığı bir grup olarak değerlendirilecek ve kazanan mansiyon ödülü alacaktır. 18 yaşından büyükler ana kategoriler için değerlendirilecektir.
  4. Yarışmaya orijinal karikatürle katılınmalıdır. Fotoğraf, fotokopi kabul edilmeyecektir. Bilgisayarla çizilmiş ve renklendirilmiş karikatürler de, katılımcının kendi el çizimi olması, kopyalanmış ürünler kullanılmaması koşulunda kabul edilecektir.
  5. Katılımcılar yarışmaya en fazla 2 karikatür ile katılabilir.
  6. Cinsiyetçi, ırkçı, homofobik, türcü karikatürler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  7. Yarışmaya katılanlar karikatürlerini, kmo.org.tr adresinden ya da TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden elde edip dolduracakları katılım formu ile birlikte TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi/Caferağa Mahallesi, General Asım Gündüz Caddesi, Yeğiner Apartmanı B Blok, No:37, 34710 Kadıköy/İstanbul adresine posta yoluyla ya da elden ulaştırabilirler. CD ile yollanacak eserlerde, CD üzerinde ve CD’nin içine konduğu zarf üzerinde katılımcının adı, soyadı yazmalıdır. Katılımcıların iletişim bilgilerini unutmaması önemlidir. E-mail ile gönderilecek çalışmalar için gönderi adresi ise ercanzincir@kmo.org.tr ve istanbul@kmo.org.tr’dir. Dijital olarak gönderilecek çalışmaların görüntü kalitesi yüksek olmalıdır. Katılımcının beyan ettiği e-posta hesabından başka bir hesap ile yollanacak karikatürler ise kabul edilmeyecektir. Katılım formuna ulaşılamadığı durumda Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ni arayabilirsiniz.
  8. Posta / Kargo sırasında zarar görmüş karikatürlerden kurumumuz sorumlu değildir. Bu yüzden, eserlerinizi paketlemeniz hususunda dikkatli olmanızı ve eserinizi iyi muhafaza edilmiş bir paketle yollamanızı rica ederiz. Zarar görmüş eserlerde tarafınızdan yenisi talep
  9. Gönderilen karikatürler Kimya Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası arşivinde kalacaktır. Eserler ödül programını düzenleyen yayıncı kuruluşun hazırlayacağı ajanda, takvim, afis, poster, albüm, katalog, kitap, slayt gösterisi, eğitim etkinliği ve web sitesinde eser sahibinin ismini açık olarak belirterek, kullanım hakkına eser sahibi ile birlikte sahip olacaktır. Eserlerin yayıncı kuruluş dışında üçüncü şahıslarca, izinsiz kullanımı durumunda, sanatçı fikir ve sanat eserleri kanunundan doğan haklarını tek başına kullanabilir.
  10. Katılımcılar katılım formunu imzalayarak yarışmaya katılabilir, imzasız form ile gönderilen karikatürler yarışmaya alınmayacaktır. Katılımcılar yarışma koşullarını kabul etmiş sayılırlar.
  11. Yarışmada ödül kazanan ve dereceye giren karikatürlerden, ödül töreninin yapıldığı gün bir sergi düzenlenecektir. Ödül töreni “Gıda Haftası” etkinlikleri kapsamında cumartesi günü gerçekleştirilecektir. Net tarih ilerleyen zamanda duyurulacaktır.
  12. Yarışmaya son gönderim tarihi 23.09.2019’dir.
  13. Jüri üyeleri ve düzenleme kurulunda görev alan kimse yarışmaya katılamaz.

Seçici Kurul

  1. Zeynep Özatalay
  2. Memo Tembelçizer
  3. Cansın Çağlar

Düzenleme Kurulu

Saadet Selin Top (Kimya Mühendisleri Odası)
Beril Akaydın (Kimya Mühendisleri Odası)
Ercan Zincir (Kimya Mühendisleri Odası)
Nilgün Mutlu (Kimya Mühendisleri Odası)
Fahrettin Yılmaz (Kimya Mühendisleri Odası)
Fatma Koçak (Ziraat Mühendisleri Odası)
Osman Rıfat Yılmaz (Gıda Mühendisleri Odası)

Yarışma Afişi Eser: Fahrettin Yılmaz

  

Ödüller

Birinci: 2000 TL ve birincilik plaketi

İkinci: 1500 TL ve başarı plaketi

Üçüncü: 1000 TL ve başarı plaketi

Mansiyon (3 Kişi): Başarı plaketi ve çizim seti

Son Başvuru: 23.09.2019

Eser Teslimi: TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Adres: Caferağa Mahallesi, General Asım Gündüz Caddesi, Yeğiner Apartmanı B Blok, No:37, 34710 Kadıköy/İstanbul

Tel: 0216 449 37 10 – 11 – 12, 0533 486 55 49

 

 

Etkinlik Sayfası: https://www.facebook.com/events/486770698738113/

E-posta: istanbul@kmo.org.tr, ercanzincir@kmo.org.tr

Katılım Formu

 

Related posts

World Press Cartoon Contest – Portugal 2022

KalDer Bursa 8th International Cartoon Contest – Turkey

The 6th International Green Crescent Cartoon Contest 2021, Turkey